Ψήφισμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα


Στο συνέδριο της UNESCO
Ψήφισμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα προτείνει η Ιταλία

Η πρόταση που διατύπωσε ο Λουίς Γκοντάρ, σύμβουλος του Ιταλού προέδρου σε θέματα πολιτισμού, σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, κυριάρχησε στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου της UNESCO για την επιστροφή αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους.

Σε παρέμβασή του, ο Γιώργος Μπίζος, νομικός σύμβουλος του Νέλσον Μαντέλα κάλεσε τους συνέδρους να ταχθούν υπέρ μιας εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι «ποτέ η νομοθεσία δεν εμποδίζει να κάνουμε το σωστό».

«Κάποια μουσεία βασίζονται περισσότερο σε νομικίστικα επιχειρήματα. Δεν έχουν νομοθεσίες επί της ουσίας» πρόσθεσε ο Γ.Μπίζος.

O βοηθός Εισαγγελέα στη Ρώμη Πάολο Φέρι είχε πει ότι το 70% των αρχαίων αντικειμένων που διακινούνται παγκοσμίως δεν έχουν γνωστή προέλευση. «Είναι άγνωστη η ανασκαφή από την οποία προέρχονται», επισήμανε, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο τα αντικείμενα χάνουν τη σημασία και την αξία τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του -ελληνικής καταγωγής- Μάθιου Μπογκτάνος, συνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού και επικεφαλής της έρευνας για τις αρχαιότητες του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι «μια πράξη κλοπής πολιτιστικού θησαυρού πριν από 200 χρόνια είναι το ίδιο επαίσχυντη με μια αντίστοιχη σημερινή».

Ο Μ.Μπογκτάνος δήλωσε ότι υπάρχουν παραλληλισμοί ανάμεσα στη λεηλασία που πραγματοποιείται στο Ιράκ και στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης με αυτήν της αρπαγής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τις διαφορές».

Η λεηλασία του Εθνικού Μουσείου της Βαγδάτης το 2003, ρίχνει, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, νέο φως στο θέμα της επιστροφής των πολιτιστικών θησαυρών. «Όλοι είμαστε ένοχοι για το καλό που δεν κάνουμε» δήλωσε.

«Μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί στο Ιράκ οι μισοί θησαυροί από αυτούς που εκλάπησαν» δήλωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση αγάλματος που εντοπίσθηκε στη Νέα Υόρκη αφού πέρασε από Δαμασκό, Βηρυτό και Γενεύη.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, λέγοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα.

Σε ομιλία της, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Νέας Υόρκης για την επιστροφή αντικειμένων σε Ινδιάνους, ζήτησε συγγνώμη για τις αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. «Όλοι οι πόλεμοι είναι παράνομοι. Η γενοκτονία των Ινδιάνων έγινε μέσα από την επιδείνωση της πολιτιστικής τους ιδιοκτησίας» δήλωσε.

Η οδός της Πολιτιστικής Διπλωματίας είναι η πλέον ενδεδειγμένη για το θέμα του επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων, είπαν τόσο ο Τρίστραμ Μπέστερμαν, σύμβουλος στους τομείς μουσείων, πολιτιστικής και ανώτατης εκπαίδευσης στην Βρετανία, όσο και η Ειρήνη Σταματούδη, διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής ιδιοκτησίας στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η τελευταία αναφέρθηκε επίσης στις επιτυχείς προσπάθειες επαναπατρισμού που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, αλλά και στις διμερείς συμφωνίες με «δύσκολες», όπως είπε, χώρες όπως η Κίνα και η Ελβετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: