ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ...


Η Ελληνίδα επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, σε παρέμβασή της σχετικά με τους ισχυρισμούς περί επιθέσεων κατά πολιτών της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν ανάλογα περιστατικά και εις βάρος Ελλήνων πολιτών.

Εκτός από τις επιθέσεις κατά πολιτών, άγνωστοι έσπασαν τα παράθυρα της ελληνικής πρεσβευτικής κατοικίας στα Σκόπια. Η ελληνική πλευρά δήλωσε τα περιστατικά στην αστυνομία της ΠΓΔΜ αλλά δεν τα γνωστοποίησε ευρύτερα για να μην δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες που θα μπορούσαν να είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε επίπεδο κοινωνιών, ανέφερε η διπλωμάτης.

Σχετικά με τα περιστατικά κατά πολιτών της ΠΓΔΜ, η κυρία Παπαδοπούλου επισήμανε ότι τα επεισόδια δηλώθηκαν μόνο στις Αρχές της ΠΓΔΜ και όχι και στις ελληνικές, γεγονός που δυσχεραίνει τις έρευνες. Όπως επισήμανε ακόμη, η Ελληνική Αστυνομία εξετάζει αν πράγματι συνέβησαν τέτοια περιστατικά, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μεμονωμένα.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι ανέφερε ότι δεν γνώριζε για περιστατικά κατά Ελλήνων στην ΠΓΔΜ και εξέφρασε τη λύπη του για αυτά.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είχε επιδώσει στην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου διάβημα όπου αναφέρεται ότι κατά τις προηγούμενες ημέρες έχουν καταγγελθεί τρεις μεμονωμένες υποθέσεις αναγκαστικής διακοπής πορείας στην κίνηση φορτηγών από την ΠΓΔΜ (στη Λάρισα και στον δρόμο Καβάλας-Θεσσαλονίκης), κακομεταχείρισης και απαξιωτικής αντιμετώπισης των επιβατών τους, καθώς και πρόκλησης ζημιών στα οχήματά τους από άγνωστα πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, για περιβάλλον που δεν συμβάλλει στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα μίλησε ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι σε αναφορά που έκανε στους ισχυρισμούς των Αρχών της ΠΓΔΜ ότι πολίτες της χώρας δέχτηκαν επίθεση από Έλληνες.

«Αν σε αυτά τα περιστατικά προσθέσουμε τα διάφορα προβληματικά οικονομικά μέτρα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα εταιριών της Μακεδονίας, τότε το περιβάλλον που δημιουργείται σαφώς δεν συμβάλλει στις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε και στην εμπέδωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», τόνισε ο Μπ.Τσερβενκόφσκι μετά από συνάντηση που είχε με πρέσβεις χωρών της ΕΕ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας δεν θα πρέπει να απαιτείται μόνο από τα υποψήφια μέλη αλλά και από τα ίδια τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: