ΑΦΟΥ "ΕΣΩΣΕ" ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΥΑ Ο ΑΝΑΝ!



Σε ρόλο κακού λύκου και πάλι ο Ανάν, που αφού... πέτυχε στο έργο του στην Κύπρο, τον στέλνουν τώρα να σώσει και την Κένυα!
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Κένυα συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού με αφρικανική επιτροπή υπό τον τέως ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να επιστρέψει η χώρα σε σταθερή τροχιά, μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Μουάι Κιμπάκι στην προεδρία και το κύμα βίας.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης και πρόεδρο της Γκάνα Τζον Κουφούορ, ο οποίος αναχωρεί την Πέμπτη από την Κένυα έπειτα από κοινή μεσολαβητική προσπάθεια με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για αφρικανικές υποθέσεις, Ζενταγί Φρέιζερ.

«Τα κόμματα συμφώνησαν να εργαστούν με μία επιτροπή διαπρεπών προσωπικοτήτων από την Αφρική υπό τον Κόφι Ανάν [...] προς την κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών τους και όλων των άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν, περιλαμβανομένων των συνταγματικών και εκλογών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο Τζον Κουφούορ.

«Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί τέλος στη βία και να υπάρξει διάλογος» είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης. Στην ουσία ο Τζον Κουοφόρ παραδίδει τη σκυτάλη στον Κόφι Ανάν, καθώς η δική του μεσολαβητική προσπάθεια απέβη άκαρπη, γεγονός για το οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μουάι Κιμπάκι.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ο αριθμός νεκρών στα βίαια επεισόδια μετά τις εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου φθάνει τους 500, όμως η αντιπολίτευση μιλά για 1.000 νεκρούς. Οι βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές, παρατάξεις και αστυνομία έχουν αναγκάσει 250.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ο ΟΗΕ προειδοποιεί για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Η αντιπολίτευση του Ράιλα Οντίγκα καταγγέλει νοθεία στις εκλογές που οδήγησαν στην επανεκλογή του Μουάι Κιμπάκι στην προεδρία και επιμένει ότι θα εισέλθει σε διάλογο μαζί του μόνο υπό διεθνή μεσολάβηση. Ο Κενυάτης πρόεδρος από πλευράς του επιμένει σε απευθείας διάλογο και την Πέμπτη όρκισε τα μέλη της νέας κυβέρνησής του.

Νωρίτερα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση 100 γυναικών στο Ναϊρόμπι που διαμαρτύρονταν για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η αντιπολίτευση έχει ακυρώσει προγραμματισμένες μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις υπό το φόβο νέας ανάφλεξης και σε μία προσπάθεια να δοθεί πολιτική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: